Gdy szykuję coś na Andrzejki, robię tę przekąskę w 10 minut. Wystarczy jeden przetwór ze słoika

Dodano:
Przekąska z krakersów z pastą buraczaną Źródło: Shutterstock / Joanna 12
Nadciągają goście, a ty nie masz co podać na stół? Z prostego przetworu w słoiku i paczki krakersów wyczarujesz pyszną przystawkę. Całość zajmie 10 minut, a efekt zaskoczy wszystkich.

Z gotowych krakersów można stworzyć cuda. Wystarczy dobra pasta i kilka atrakcyjnych dodatków, by goście z przyjemnością sięgali po taką przekąskę. Zapraszam po prosty przepis, który zawsze poprawia atmosferę na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną.

Jak zrobić przekąskę z krakersów z pastą buraczaną?

Bazą mojego smarowidła są tarte buraczki. Zamiast je piec i rozdrabniać, biorę sklepowe i tylko mieszam z resztą produktów. Wybieram sprawdzony rodzaj o naturalnym smaku. Jeśli jednak przetwór jest kwaśny, zmniejszam ilość soku z cytryny w paście.

Drobne wiórki łączę ze startym parmezanem i świeżym czosnkiem, bo wybitnie podkręcają smak warzywa. Całość spaja gęsty jogurt naturalny, choć jeszcze lżejszą wersję dipu można zrobić ze skyrem.

Porcje pasty nakładam na krakersy i dekoruję pestkami słonecznika, serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Z takim przybraniem są wyjątkowo apetyczne i wręcz zachęcają do jedzenia.

Przepis: Przekąska z krakersów z pastą buraczaną

Prosta i apetyczna przystawka na domową imprezę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
35
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g tartych buraczków ze słoika
  • 100 g parmezanu w kostce
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 35 małych prostokątnych krakersów (około 175 g)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie pastyZetrzyj ser na grubym oczku. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz buraczki z jogurtem i serem, pozostawiając 3 łyżki wiórków do dekoracji. Dodaj czosnek, sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem.
  2. Serwowanie przekaskiPosiekaj drobno szczypiorek. Rozłóż krakersy i nałóż na każdy łyżkę pasty. Posyp pestkami słonecznika, pozostałym parmezanem i szczypiorkiem.

Jaka pasta do krakersów?

Moja pasta z buraka to jedno ze zdrowszych smarowideł, bo warzywo to jest pełne korzystnych związków. Bulwy obfitują w cenne witaminy i minerały, zwłaszcza kwas foliowy, potas, żelazo i mangan. Jedzenie ich pomaga także hamować stany zapalne w organizmie, wspiera krążenie, wątrobę i układ pokarmowy.

Do krakersów można przygotować też inne kompozycje składników. Sprawdzi się między innymi:

  • guacamole lub inna pasta z awokado,
  • hummus i inne rodzaje past z ciecierzycy,
  • baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana,
  • smalczyk z fasoli z jabłkiem,
  • pasta z tofu z ziołami,
  • pasta jajeczna ze szczypiorkiem,
  • pasta z żółtego i kremowego sera z czosnkiem,
  • pasta z sera pleśniowego z ziołami,
  • pasta z tuńczyka z serkiem i warzywami,
  • pasta z wędzonej makreli z żółtym serem i majonezem,
  • pasta wędzonego łososia, serka kremowego i koperku,
  • pâté z wątróbek drobiowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...